Korongozás gyerekeknek

Agyagozás, korongozás óvodában, iskolában, kézműves táborban

Neseházikó képKedves Nevelő, Tanító!

Gyakorló pedagógusként tudod, hogy nem könnyű megragadni a gyerekek figyelmét és olyan elfoglaltságot találni a számukra, amibe szinte észrevétlenül belefeledkeznek.

A kézművesség -nem véletlenül- elég népszerű, fejleszti a kreativitást, a mozgáskoordinációt, oldja a stresszt, a szorongást, segít feloldani az agressziót, stb., erről már meg sem próbállak meggyőzni, nyilván Te magad is próbáltad már többféle formáját a csoportodban és tapasztaltad a pozitív hatásait.

Keramikusként az agyagozást, koronogozást bátran ajánlhatom.

Miért pont az agyag?Meseház kép

Ez csak sár. ► Így van, és minél kevesebb kész alapot használnak, annál jobban megérinti őket az alkotás, a valamit létrehozni tudás öröme. A világ nagyot változott, mégis a legtöbb kisgyerek ma is szívesen rajzol, vagy színez - ezt az élményt az agyagozás 3 dimenzióban, sokkal izgalmasabban nyújtja. A korongozás a legtöbb gyereket teljesen elvarázsolja.

Nagyon piszkos. ► Annyira nem is, és legalább könnyen le lehet mosni, ellentétben az akrilfestékkel.

Miért nem elég a sima, vagy a sólisztgyurma? ► Jogos, legtöbbször a sóliszt- és bármilyen más gyurma is teljesen megfelel a célnak, DE az agyag nem gyurma, ezt a gyerekek hamar megértik. Mivel gyurmázni egyébként is szoktak, agyagozni pedig ritkán, vagy egyáltalán nem, ez sokkal nagyobb élmény lesz nekik. Ráadásul csak az agyagot lehet korongozni.

Szemben a hobbi kézművességgel, ez egy szakma. ►Természetesen nem az a cél, hogy a gyerekek fazekasok, keramikusok akarjanak lenni, de az biztos, hogy szélesíti a látókörüket, ha olyasvalakivel találkoznak, aki egy viszonylag ritka mesterséget gyakorol.

Neseházikó kép

Miért pont a Mesekerámia, miért pont én?Meseház kép

A tárgyak: Meseváros és Varázserdő
A név kötelez: előbb kezdtem el állatfigurákat, csigákat,mesés tárgyakat készíteni, mint hogy eszembe jutott volna, hogy gyerekfoglalkozásokat tartsak.
Maga a tematika tehát egyáltalán nem mondvacsinált, nincs arról szó, hogy "le kellene ereszkednem" a gyerekek szintjére, ugyanezeket a tárgyakat és motívumokat használom a saját műhelyemben is.

Előbb a tárgyak születtek meg, a tárgyak pedig -hála az internet erejének- nagyon sok óvó nénihez, tanító nénihez jutottak el, ők hívták fel a figyelmem arra, hogy érdemes lenne óvodai, iskolai gyerekfoglalkozásokat tartanom.

Az ember
Szeretem, amit csinálok
és ez ragadós. A gyerekek maguktól, kíváncsian nyitnak felém, nincs szükség erőltetett kezdeményezésre, "tyüttyögésre", ösztönösen megtaláljuk a hangot és egyenrangú partnerek vagyunk játék közben.
Szeretem "beszéltetni" őket a kézműves foglalkozások közben, könnyen megnyílnak, mesélnek, vagy akár ventilálnak a szorongásaikról, ezeket ha tudom, megpróbálom feloldani, ha nem tudom, csak megköszönöm, hogy elmondták.
Nem irányítom őket túlságosan, nem szeretem korlátozni az ösztönös fantáziájukat, inkább csak segítséget ajánlok fel, amit a bizonytalanabbak azonnal igénybe vesznek, a bátrabban egy-két kudarc után kérik, hogy mutassam meg újra.
Mindig szívesen és kíváncsian beszélgetek gyerekekkel, valahogy nekem ez sokkal könnyebben jön, mint a mondókák. A közhelyszámba menő "De miért?" kérdést talán soha nem hallottam ismétlődni.. Legtöbbször nem azért nem, mert kész válaszaim voltak, egyszerűen csak nekem is mindig volt egy kérdésem, utána pedig már együtt gondolkodtunk róla.

A tapasztalatok
Pedagógia végzettségem magyar szakos bölcsész diplomámhoz kapcsolódóan van.
3-6 éves korosztállyal elsősorban gyerekmegörzőben szereztem tapasztalatot.
Többször tartottam gyerekeknek agyagozós, korongozós foglalkozásokat kisebb és nagyobb rendezvényeken a Kresz Mária Alapítványon keresztül. Például: Mesterségek Ünnepe, Országos Táncház Találkozó

HOL? - A agyagozás helyszíne az óvoda, iskola, vagy gyerektábor. Budapest mellett van a műhelyem, így lehetőség szerint Budapesten és Pest megyében tartok foglalkozásokat, de ennél messzebbről is keressetek nyugodtan, ha van rá mód, megyek.
MIKOR? - Az időpont alapvetően rugalmas, de mindenképpen a tanítási nap végére tervezzétek, mert utána nem lesz könnyű lekötni őket.
KINEK? - Lehetőleg 4-5 éves kortól. SNI-s gyerekeknek is, sőt. Felső korhatár nincs.
MEDDIG? - A foglalkozás időtartama kb. 4-5 óra, de ha nagyon nagy a csoport, 25 fő fölötti, akkor egész naposra is nyúlhat. A díj ilyenkor nem növekszik!
HÁNYSZOR? - Alapvetően egy alkalmas gyerekfoglalkozásokban gondolkodom, de természetesen nincs akadálya, hogy többször is menjek, ha szeretnétek.
HÁNYAN? - Minimum 15 fő.
MENNYIÉRT? - 2000 Ft/fő. A díjat minden esetben előre egyeztetjük, vidéki helyszínnél az összeg kiszállási díjjal növekszik. (2000 Ft/50 km). Az idő a létszámmal együtt nő, két egymást követő csoport pl. 2x3-4 óra is lehet! 40 főtől az egy főre eső díj 1500 Ft.
(Ha például 70 gyerekről van szó, akkor 2 nap alatt fogjuk begejezni. Nagyobb, 35 fő feletti létszámnál, több napos tábor program esetén kérj egyedi ajánlatot.)
HOGY? - Megérkezem Hozzátok a megbeszélt időpontban, megismerkedünk, közben kipakolok, beszélgetünk. Viszem az agyagot, a korongot, az eszközöket, Tőletek áramot, langyos vizet és néhány egyszerű holmit kérek csak, ezt előtte egyeztetni fogjuk.

Elkezdünk agyagozni az asztalnál -készítünk házikót, csigát, madarat és mesélek arról, hogy mit miért csinálok úgy ahogy. Utána megmutatok a korongon egy egyszerű tányérkát, vagy csuprot, aki akarja kipróbálhatja a korongozást. Mindenki ki akarja próbálni, a csoportlétszámtól függően egy gyerekre kb. 10 perc korongozás jut, ennyi idő alatt általában elkészíti a maga tárgyát. Van akinek elsőre sikerül, van akinek harmadjára, de -kis segítséggel- mindenkinek sikerül és mindenkit türelmesen kivárunk.

A korongozás könnyűnek látszik, de valójában nem az, hogy a gyerekeknek biztosan sikerélményük legyen, az éppen korongozó gyerekkel sokat foglalkozom, de inkább magyarázok, nem túl sokat fogom a kezét, tehát biztos lesz benne, hogy egyedül csinálta. Közben a többiek gyúrmázhatnak, díszíthetik a már elkészült tárgyat, de jellemzően a korong körül is sokat állnak majd, szívesen nézik egymást.
Amikor mindnekinek elkészült a korongozott tárgya megmutatom a fülezést, ragasztást és segítek, hogy aki szeretné biztonsággal, repedésmentesen befejezhesse a tárgyat.
KIÉGETJÜK? - Sok óvodának, iskolának van kemencéje, ez a legkényelmesebb megodlás. Ha szükséges szakmai támogatás az égetéshez, mázazáshoz, akkor a későbbiekben is rendelkezésetekre állok telefonon, vagy e-mailben.
Ha azt szeretnétek, hogy a sikerültebb tárgyakat én égessem ki, akkor erre csak a tökéletes száradást követően lesz lehetőség. Ez nagyjából 1-1,5 hét. Nedves állapotban nehezen szállíthatók! Csomagküldés útján még szárazon sem.
Ha egyébként 250 km-re vagyunk egymástól, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy inkább akrilfestékkel fejezzétek be.
Az égetésnek a tárgyak mennyiségétől és a távolságtól függően külön díja lehet, azt szoktam javasolni, hogy mindenki a legjobban sikerültet válassza ki, és azt égessük, ennek a díja benne van a foglalkozás árában.
A szállításban, ha mód van rá szülő/intézményi gondnok segítségét vesszük igénybe, a kiégetett tárgyak már postával szállíthatók.

SAJÁT MESEKERT? EZ A NAP NEM MÚLIK EL NYOM NÉLKÜL!:)

Ha van kertetek és szeretnétek egy tündérfát feldíszíteni, ahol a manók lakhatnak, akkor arra törekszünk, hogy ezen a napon készítsünk együtt pár egyszerűbb tárgyat, például gombát, ajtót, ablakot a fákra, így kialakíthatjátok a saját elvarászolt mesekerteteket. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ez sokkal lényegesebb, mint hogy maguk a tárgyak "tökéletesek" legyenek a manófán.

 

 

Mesekerámia profil kép, Dudás Emese keramikusÜdvözlet Mesevárosban

 

Dudás Emese vagyok, keramikus.Lepke illusztráció

A tárgyaim segítségével elvarázsolhatod az otthonod, és felejthetetlen ajándékokat adhatsz kivételes alkalmakra.
Rendelés gomb
Ha szeretnél kiszakadni a mindennapokból, azt is megmutatom, hogyan élheted át az alkotás folyamatát és örömét.
Alkotás gomb
ecset illusztráció

Mesekerámia elérhetőség kép

Telefon ikon

06/20 410 5846 

Email ikon

dudas.mese@gmail.com

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ:

Mesekerámia Facebook oldal hivatkozás és logo

Mesekerámia Pinterest oldalának hivatkozása és logója

Blog.hu ikon

Mesekerámia YouTube csatorna link és logo

Elválasztó ecset

Mesekerámia hírlevél link

 

Blog.hu logo  MESEKERÁMIA BLOG 


Ötlet, érdekesség: Tündérfák a kertben

Hasznos: Mire figyelj, ha kerámiát vásárolsz?

Hogy készült:Meseváros tálak

Személyes: Pár tipp a változáshoz

ecset illusztráció

Kerámiafestés tanfolyam

ecset illusztráció

 

FACEBOOK HÍRFOLYAM

Ha szeretnéd, hogy meglátogassalak Benneteket, kérlek küldj nekem egy levelet a dudas.mese@gmail.com e-mail címre, amelyben leírod az alábbiakat:

- Melyik napra/napokra gondoltatok?

-Hány gyerekről van szó?

-Szeretnétek-e égetést, esetleg tündérfát is?

-Hol van a suli/tábor?

Kérlek vedd figyelembe, hogy áprilistól novemberig van módom foglalkozást tartani.
Az ajánlatkérésekre igyekszem 1-2 napon belül válaszolni.


Az 1999. évi LXXVI ún. szerzői jogi törvény értelmében a weboldal teljes tartalma - az alkotások, az alkotásokról készült fotók és egyéb szövegek- szerzői jogvédelem alatt állnak, a tartalmak bármilyen formában történő másolása és utánközlése csak a szerző engedélyével lehetséges.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK - SZERZŐI JOG

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT